התקשרו עכשיו1-599-5000-59 דלג לתוכן המרכזי
צור קשר
עקיצות יתושים ומזיקים

כיצד מתגוננים מפני יתושים ומזיקים?

הסיכון שבעקיצות חרקים

חרקים שונים, בעיקר יתושים וקרציות, אך גם זבובים ופרעושים, עלולים להעביר מחלות לאדם, חלקן מחלות נגדן אין חיסון או טיפול מונע יעיל.
היתושניים נחשבים כמעבירי המחלות הנפוצים בעולם. קיימים מינים שונים של יתושים אשר אחראיים על הפצת מחלות שונות, ביניהן מחלת הזיקה, קדחת הנילוס המערבי, קדחת השקע האפריקאי, מלריה, קדחת הדנגה, קדחת צהובה, צ'יקונגוניה, מחלת הפיל ודלקת המוח.
זבובי החול מעבירים את המחלות לישמניאזיס של העור (שושנת יריחו), וכן לישמניאזיס של האיברים הפנימיים ושל הריריות.
פרעושים עלולים להעביר את המחלות המגפתיות דבר וטיפוס מוריני.
קרציות שונות מעבירות מינים שונים של חיידקים ועלולות לגרום למחלות, ביניהן: מחלת ליים, קדחת הכתמים, קדחת המערות, קדחת המוח, שיתוק הקרצית ועוד.
רב המינים נפוצים בעיקר באיזורים טרופיים וסב-טרופיים, כשהתפוצה שלהם הולכת ומתפשטת בעולם בעקבות ניידות האדם, התפתחות הסחר הבינלאומי ושינויי אקלים, שינויים דמוגרפיים ושינויים אקולוגיים. המשותף לכל מיני החרקים הוא היותם מוצצי דם. חרקים אלה מחפשים את האדם וניזונים מדמו, כשהתוצאה היא נשיכות, עקיצות, החדרת ארס, התפתחות טפילית ברקמות הגוף או העברת מחלות.

התגוננות מפני עקיצות חרקים

ההתגוננות מפני עקיצות חרקים מסוכנים מתחילה, בראש ובראשונה במודעות לקיומם ובצורך להתגונן.
יש להיות עירניים ולזהות את האיומים הרלוונטיים בכל מקום ומקום. למטיילים חשוב להיות עירניים, לוודא מול רשויות הבריאות ומול האוכלוסייה המקומית אילו מזיקים פעילים בסביבה, לנקוט פעולות מיגון נדרשות ואף להימנע מאיזורים נגועים ומשהיה בחוץ בשעות הפעילות של אותם מזיקים.
לצורך התגוננות קיימים אמצעים למניעה, להשמדה, לדחייה או להפחתת ההשפעה.
בשוק קיימים מגוון רחב של תכשירים שונים, המיועדים למריחה על הגוף, לפיזור בחלל, על משטחים ועל בגדים, וכן מכשירים שונים הפועלים במידת יעילות משתנה.

ביגוד

באיזורים מועדים לפורענות מומלץ להקפיד על ביגוד ארוך ועל נעליים סגורות וגבוהות, לכיסוי מירבי של הגוף. ליעילות מירבית, ניתן לטפל בביגוד באמצעות חומר דוחה חרקים (פרמתרין).

רשתות וכילות

אמצעי יעיל להתגוננות מפני עקיצות יתושים ומזיקים הוא הצבת רשתות בפתחים ושינה מתחת לכילה.
יש להקפיד על סגירה טובה של הכילה ועל הידוק השוליים אל מתחת למזרן. יש לשמור על מרווח מספיק בין הכילה לבין הגוף כדי למנוע עקיצות דרך הכילה. גם בכילה אפשר לטפל בחומרים דוחי חרקים להגברת היעילות.
שימוש במאווררים יכול לסייע.

תכשירים ומכשירים דוחי יתושים/חרקים בחלל

קיימים תכשירים כימיים המכילים את החומרים הפעילים פירתרינים, ביניהם אלתרין, ביואלתרין ופרלתרין, אשר מתנדפים באוויר ומסייעים במניעה של כניסת חרקים לחלל. ריכוז החומר בחלל יקבע האם התכשיר ידחה את החרקים, יפיל אותם או יקטול אותם. השפעת ויעילות החומרים הללו תלויה גם ברוחות ובתחלופת האוויר.
תכשירים אלה מגיעים במוצרים המיועדים לבעירה (לפידים, נרות, סלילים ומקלות), כאשר בתהליך הבעירה משתחרר החומר הפעיל, או באמצעות טבליות/נוזלים אשר מתחברים לחשמל וחימומם גורם לשחרור ולנידוף החומר. חלקם מתאימים לשימוש בחוץ (בגינות, בטיולים) וחלקם מתאימים לשימוש בתוך חדרים סגורים.
תכשירים טבעיים על בסיס צינטרונלה (נרות, לפידים, ותכשירים שונים) לא הוכחו כיעילים לטווח ארוך ולכן לא מומלץ לעשות בהם שימוש כאשר יש סכנה לקיומם של חרקים נושאי מחלות. גם מכשירים דוגמת "האור הכחול" שאמור למשוך יתושים לאור אולטרא-סגול אינו אפקטיבי ואינו מונע עקיצות, כמו גם מכשירים חשמליים המשמיעים צלילים אולטרא-סוניים.

מיגון אישי

מריחת חומרים דוחי חרקים על העור היא דרך יעילה להימנע מעקיצות. בישראל רשומים מגוון תכשירים שונים עם חומרים פעילים ובריכוזים שונים. רובם מכילים את החומר הפעיל דיט (Deet) או פיקרידין (Picaridine), שניהם חומרים סינתטיים, או את החומרים PMD או IR3535, שניהם חומרים ממקור טבעי.
ארבעת החומרים האלה הם חומרים מאושרים לשימוש, אשר נבדקו, נחקרו והוכחו כיעילים כנגד חרקים מעבירי מחלות וכן בטוחים לשימוש, על ידי משרד הבריאות, הסוכנות להגנת הסביבה האמריקאית (EPA) והמרכז לבקרת מחלות האמריקאי (CDC).
החומר הוותיק והנפוץ ביותר הוא DEET אשר נמצא בתכשירים הנפוצים ביותר בארץ ובעולם. ריכוז החומר בתכשירים נע בין 10% ל-50% וככל שריכוז ה-DEET גבוה יותר, כך התכשיר מספק הגנה יעילה יותר לפרק זמן ממושך יותר שיכול להגיע אפילו ל-8 שעות ויותר.
דיט בריכוזים נמוכים נחשב חומר בטוח לתינוקות החל מגיל חודשיים, לנשים הרות ומניקות.
פיקרידין הינו חומר חדש יותר, יתרונו בכך שהוא כמעט נטול ריח ובעל יעילות גבוהה כנגד מגוון מזיקים שונים, בדומה לדיט.
החומר PMD מבוסס על מיצוי של ענפי ועלי עץ האקליפטוס ונחשב כיעיל כנגד יתושים אשר מעבירים את קדחת הנילוס המערבי. החומר אינו מתאים לילדים מתחת לגיל 3 שנים. IR3535 הוא מולקולה סינתטית אשר המבנה שלה נמצא כדוחה חרקים ונחשב חומר בטוח לשימוש.
תכשירים אחרים המבוססים על שמנים שמנים טבעיים, כגון שמן צינטרונלה, שמן גרניום, מנתה או שמן סויה, ו"תרופות סבתא" שונות כגון אכילת שום, לא הוכחו כיעילים לאורך זמן. גם מדבקות או צמידים ספוגים בחומר דוחה חרקים מספקים הגנה נקודתית ומקומית בלבד ולא מומלץ להסתמך עליהם לצורך הגנה מעקיצות.
מומלץ להיזהר מתכשירים שאין להם רישוי של משרד הבריאות ולהקפיד על הוראות השימוש כפי שרשומות בעלון לצרכן.

פתרונות חדשים ויעילים לטיפול בבעיית היתושים בגינות, בחצרות ובמרפסות, כוללים גם פטנט רשום של חברת Biogents הגרמנית, אשר פיתחה מלכודת ייחודית לטיפול ביתוש הטיגריס האסייני. המלכודת זכתה להכרה מהבנק העולמי בשל יעילותה. למלכודת פיתיון גרנולרי המפיץ חומרי משיכה בשחרור איטי. יתושי הטיגריס האסייני נמשכים למלכודת בשל צורתה, צבעה וכמובן ריח הפיתיון שהיא מפיצה ממרחק של מספר מטרים. היתושים נשאבים למיכל איסוף, מתייבשים ומתים. המלכודת בטוחה לחלוטין ומתאימה גם בסביבת ילדים. מומלץ לבצע לפני הצבת המלכודת סריקה בחצרות לאיתור מוקדי דגירת יתושים ולשלב עם פתרון הדברתי.

שיהיה לנו קיץ בטוח וללא עקיצות.